Loading...

Mitä on hyvä design?

1. Hyvää designia ei välttämättä huomaa

Kun design on hoidettu hyvin, sitä ei välttämättä edes huomaa. Käyttökokemuksen tulisi olla niin huomaamaton ja intuitiivinen, että designia ei edes jää miettimään. Toki, jos designilla halutaan erottautua vahvasti huomattavalla tavalla, niin tällöin tehdään tietysti design joka varmasti huomataan.

2. Hyvä design vie aikaa

Luova prosessi alkaa heti muhia suunnittelijan päässä briiffin aikana, mutta oikeasti hyvän designin luomiseen tarvitaan aikaa. Benchmarkkaus, kokeilu, ideointi, luova hulluus, viilaaminen, hinkkaaminen ja viimeistely voi kestää työtehtävästä riippuen ammattilaisella yhdestä tunnista jopa useaan kuukauteen. Onneksi on kuitenkin kehitetty keinoja ja menettelytapoja, joilla design-prosessia voidaan nopeuttaa.

3. Hyvä design on rehellistä

Designilla pyritään tietysti aina korostamaan tuotteen, palvelun tai yrityksen parhaita puolia ja parasta ammattitaitoa, mutta hyvässä designissa ei kuitenkaan luvata mitään liikaa. Ei ole yhdenkään yrityksen edun mukaista, että luvataan jotain, jota ei pystytäkään pitämään.

4. Hyvä design tiedostaa järjestelmät

Hyvä design ei ole välttämättä tehty mikään järjestelmä edellä, mutta kaikista järjestelmistä tietoisena. Käyttäjät käyttävät nykyaikana niin monenlaisia järjestelmiä ja laitteita, että yhtäkään niistä ei sovi unohtaa. Toki poikkeustilanteita on, kun suunnitellaan esimerkiksi pelkästään yhdelle päätelaitteelle.

5. Hyvä design on kuin hyvä tarina

Vaikka design ei pohjautuisikaan tekstiin, on suunnittelijan osattava kirjoittaa, tai ainakin ymmärtää designia käyttävää henkilöä. Hyvä design koukuttaa, viihdyttää, miellyttää, vie eteenpäin tai jopa yllättää kuten hyvä tarina.

6. Hyvä design on moniulotteinen

Yksi ainoa identiteetin korostamisen tapa on mennyttä aikaa. Parhaat design-brändit omaavatkin useita ulottuvuuksia designissa. Näitä ulottuvuuksia voivat olla esim. eri kanavissa käytettävät tehokeinot: huumori, käytännöllisyys, kauneus, inspiraatio jne. Tunteita pitää herättää erilaisissa tilanteissa eri tavoin.

7. Hyvä design ottaa riskejä

Turvallisilla vesillä liikkuessa ei saada kovin helposti luotua hyvää designia. Design luo yleensä jotain uutta, joka vaatii riskien ottamista. Täytyy lähteä ulos omalta mukavuusalueelta. Täytyy rikkoja rajoja. Täytyy yllättää ja hämmentää.

8. Hyvä design on suunniteltu ihmisille

Pelkästään hakukoneoptimointi tai toiminnallisuudet edellä suunniteltu design saattaa olla hyvä design koneiden mielestä, mutta ihmiset eivät saa siitä tunnetta tai kosketuspintaa. Käyttökokemus saattaa säädä valjuksi. Hyvässä designissa keskiössä on aina ihminen, designin käyttäjä, joka kokee designin omakseen.

2018-01-19T13:41:09+00:00

Jätä kommentti